Masterclass City Stories

Op 14-15 mei en 18-19 juni organiseert Rootlink een masterclass voor professionals in de stedelijke vernieuwing over burgerparticipatie.
De masterclass City Stories brengt twee belangrijke werelden bij elkaar: theorie en praktijk. Aan de hand van het onderzoek van Hendrik Wagenaar (Universiteit Leiden) en Maurice Specht
(NSCR) behandelen we enkele actuele thema’s rondom burgerparticipatie, zoals:
• wat is de veranderende rol en opvatting over actief burgerschap en haar plaats binnen stedelijke vraagstukken.
• hoe ontstaat de capaciteit om te participeren en hoe ontwikkel je dat.
• hoe komen duurzame samenwerkingsverbanden tot stand die ook tot concrete resultaten leiden.
• welke kansen zijn er bij het organiseren van bijeenkomsten tussen bewoners, professionals en beleidsmakers.

Advertisements

 1. Ellen Hiep

  We hebben inmiddels blok 1 van de Masterclass erop zitten. Ik vond het een inspirerende tweedaagse met af en toe onverwachte wendingen. Op deze plek kunnen deelnemers of anderen hun reactie achterlaten.

 2. Esther van Boxtel

  De eerste twee dagen van de Masterclass waren boeiend en enerverend. Goed om te zien dat er in de wijken veel initiatieven leven die ook tot mooie resultaten leiden. Wat heb ik geleerd van het eerste deel van de Masterclass? Ten eerste dat het belangrijk is te investeren in de relatie met bewoners. Dat lijkt een open deur, maar bij veel (ruimtelijke) projecten is hier weinig tot geen aandacht voor. Ten tweede dat initiatieven gebaat zijn bij niet te veel en niet te weinig (overheids)bemoeienis: het is belangrijk bewonersinitiatieven te ondersteunen en ze in de kern niet te veranderen. De actiepunten waar ik de komende tijd mee aan de slag wil gaan, sluiten aan op deze leerpunten. Zo wil ik onderzoeken hoe je bij ruimtelijke projecten meer kunt investeren in de relatie met omwonenden alvorens de plannen te presenteren. Ook wil ik kijken hoe we bestaande bewonersinitiatieven bij deze projecten kunnen betrekken.

 3. Ellen Hiep

  We hebben inmiddels het tweede deel van de masterclass achter de rug. Maurice Specht is dieper ingegaan op zijn onderzoek en heeft verschillen geduid tussen de situatie in Rotterdam, Antwerpen en Dortmund. We hebben kennisgemaakt met het Quartiersmanagement in Dortmund, een inspirerende manier van gebiedsgericht werken. We hebben interessante projecten bezocht en kennis gemaakt met verschillende manieren waarop bewoners in de Nordstadt van Dortmund zich organiseren.

 4. Elmy Liefferink

  De masterclass City Stories (van 2 x 2 dagen) draaide om het onderzoek van Maurice Specht die 3 x 4 maanden in een wijk is gaan wonen om te zien hoe en waarom bewoners bij hun wijk betrokken raken. Hij deed dat in Rotterdam, Antwerpen en Dortmund. Het boek komt na de zomer uit. In Rotterdam, Pendrecht en Katendrecht, moet je zelf maar gaan kijken hoe bewonersinitiatieven tot iets moois leiden. In Antwerpen bezochten we 2 mooie voorbeelden van beweging in een wijk die tot actie én mooie resultaten leidden. De Roma sprak tot mijn verbeelding. Het is een oude cinema die een projectontwikkelaar wilde afbreken. Met uitsluitend vrijwilligers hebben ze het opgeknapt (wel met sponsors) en bieden nu een mooi cultuurprogramma. We waren even kort in de Kievietswijk achter het station. Ook daar was een projectontwikkelaar aan de slag die de boel helemaal dicht wilde bouwen. Bewoners hebben dat een beetje kunnen voorkomen, want helaas werd het stadsbestuur te langzaam wakker. De rest van de wijk, met een kerk en klooster, lijkt wel gered. In Dortmund heb ik met mensen van het eerste uur uit de Nordstadt gesproken. Hun strijd tegen drugsgebruikers, prostituees en alcoholisten duurt nog steeds voort. Maar m.i. wordt de buurt wordt steeds sterker omdat de bewoners vol blijven houden. Waarom? Zij boeken wel degelijk successen. Ik heb veel geleerd (te veel om hier te vertellen) en ben zeer geïnspireerd. Warm aanbevolen, want er komen nieuwe City Stories.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: